Kimmo Knutars Ajattelen, en tiedä

Hei, me armomurhataan!

“Oregonin lääkärit vaikuttavat saaneen suuren vallan olematta asemassa harjoittaa sitä vastuullisesti. Heidän odotetaan tiedottavan potilaille että vaihtoehdot ovat mahdollisia vaatimatta kuitenkaan ammattitaitoa kyseisistä vaihtoehdoista tai konsultaatiota asiantuntijalta. Heidän odotetaan tekevän päätöksiä vapaaehtoisuudesta tapaamatta potilaan läheisiä, jotka saattavat käyttää potilaaseen erinäisiä painostuskeinoja, hienovaraisesta pakottavaan. Heidän odotetaan suoriutuvan kaikesta tästä tuntematta potilasta välttämättä viittätoista päivää kauempaa.

Koska lääkäreitä ei voi pitää vastuullisena vääränlaisista kuolemista jos he ovat toimineet hyvässä uskossa, ala-arvoinen lääketieteen harjoitus sallitaan, lääkäreitä suojellaan seurauksilta, ja potilaat jäävät turvattomiksi uskoen samalla saaneen uuden oikeuden.”

 

Suomennos omani, englanninkielinen teksti löytyy alemman linkin lopusta.

 

Muutakin mielenkiintoista löytyy, kuinka mm. Oregonia oli tarkoitus käyttää lääkäriavustetun itsemurhan testikammiona, mitä ei kuitenkaan tapahtunut lain valvojien “tulkintojen” ansiosta: tiedot on TUHOTTU VUODEN kuluttua, kaikkea tietoa ei ole päästetty julkisuuteen ja läheisten, sairaanhoitajien ja AIEMMIN KIELTÄVÄN PÄÄTÖKSEN antaneiden lääkäreiden haastatteluja ei ole suoritettu.

Muun muassa.

https://dredf.org/wp-content/uploads/2012/08/Hendin-Foley-Michigan-Law-Review.pdf

Mikä DREDF? No ttps://en.wikipedia.org/wiki/Disability_Rights_Education_and_Defense_Fund

 

Tuo on viisi vuotta vanhaa tietoa, joten ehkä asian suhteen on tapahtunut kehitystä. Nyt päätettävissä olevasta lakiesityksestä kuitenkin löytyy samoja ongelmia ja tulkintamahdollisuuksia.

Suosittelen lukemaan: se sisältää niitä kuuluisia yksittäistapauksia, osassa joista itse päätös saattaa olla oikea, mutta tapa millä siihen päädyttiin ei.

Siksi onkin huvittavaa lukea, kuinka eutanasiaa ajava Exitus kommentoi samaa lakia:

 

>>”Muuan ehdokkaana ollut juristi on nimenomaisesti luvannut tarkistaa lainopillisessa mielessä ja ammattitaitoaan avuksi antamalla Oregonin lakikäännöksen, jotta sitä voidaan pian käyttää esimerkkinä ja mallina suomalaista kuolinapulakia varten. Lakihan toimii täysin moitteettomasti ja ilman ongelmia

http://www.exitus.fi/kirjoituksia.html#juttu1


 

Aloitin kritiikillä, mutta tehdään nyt selväksi että KANNATAN eutanasiaa. En pidä mieluisana elämänä maata viimeisiä neliraajahalvaantuneena, kärsiä kivuista kykenemättä nauttimaan elämästä, odottaen väistämätöntä kuolemaa. Arvostan elämää, mutta tuollainen elämä muistuttaa enemmän maanpäällistä helvettiä kuin ihmisyyden ilolta.

 

Puhumme kuitenkin laista, mitä vastaavat ovat muissa maissa kehittyneet hyväksymään mielenvikaisten, vammaisten ja seksuaalisen hyväksikäytön uhrien armokuolemaan. Haluatko elää yhteiskunnassa, jossa yhteiskunta tarjoaa piikin, kun lääkäri antaa luvan kuolla, kun poliisi ja lastensuojeluviranomaiset ovat katselleet sivusta kuinka lapsia käytetään seksuaalisesti hyväksi?

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/11062897/Rotherham-Brazen-sex-abusers-sent-taxis-to-collect-girls-from-childrens-home.html

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/11583147/Police-treated-Rotherham-sex-abuse-victims-as-prostitutes-crime-commissioner-admits.html

 

Tässä maassa ei tunnetusti kommentoida yksittäistapauksia, eikä yksikään viranomaistaho selviä puhtain paperein. Puhumme kuitenkin ihmisistä ja jokainen meistä tekee virheitä; omat virheemme saattavat lopulta johtaa jonkinasteiseen henkiseen kehitykseen, mutta laitosten virheiden korjaus vaatii ehkä jotain muuta kuin peittämistä ja vaikenemista.

 

Lakikirjaa luetaan kuin piru raamattua, siksihän syyttäjätkin saavat syyttömiäkin tuomituksi. Lain henki on tulkittavissa pintapuolisesti hyvin eri tavalla, millaisia johtopäätöksiä niistä kirjaimista voi vetää. Juuri niissä yksittäistapauksissa.

Onkin TODELLA tärkeää, että huomenna päättäjämme hoitavat työnsä hyvin.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/11/netherlands-sees-sharp-increa...

http://www.medicalnewstoday.com/articles/182951.php

>>“The Netherlands has seen a sharp increase in the number of people choosing to end their own lives due to mental health problems such as trauma caused by sexual abuse. Whereas just two people had themselves euthanised in the country in 2010 due to an "insufferable" mental illness, 56 people did so last year, a trend which sparked concern among ethicists . “

 

http://areena.yle.fi/1-3970696

Ylläolevassa poliitikkojen eutanasiakeskustelussa näkyvimmät elementit ovat kipu ja uskonto, mutta toivoisin vähän skeptisempää asennetta lainSÄÄTÄJILTÄ: Oregonissa kipu ei yllä edes top-vitoseen eutanasiapyyntöjen syynä. Haluan päättäjiä jotka analysoisivat lakia kuin se olisi jättimäinen noppa, kiertäen sitä yli, ali ja ympäri, eivätkä vain olettaisi, että “se on suuri seinä, jossa on piste keskellä”.

 

Vertailukohtana päättäjiimme voit käyttää asiansa pikkasen paremmin tuntevien ihmisten näkemyksiä tästä: http://areena.yle.fi/1-3760234

 

Itse lakiesitys löytyy tuolta, omat lisäkommenttini heti perästä:

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/EduskuntaAloite/Documents/KAA_2+2017.pdf

https://www.facebook.com/KimmoKnutarsPoliitikko/posts/184697522018530

 

Meillä on jo hoitotahtojärjestelmä, josta näkyy elvytyskielto. Jos lisättäisiin siihen erinäisiä skenaarioita, joista valita. Että jos päätöskykysi kaikkoaa, löytyy jostain tahtosi ilmaiseva paperi. Ettei armokuolemaa oteta “ennalta” kipujen pelossa, vaan olisi ainakin mahdollista hoitaa homma vasta kipujen alkaessa.

 

Samalla voidaan päivittää järjestelmä nykyaikaan:

http://www.exitus.fi/hoitotahto.html

“Kun aikanaan Suomen lakiin saatiin erillinen maininta hoitotahdosta, ei huomattu rakentaa järjestelmää, jossa olisi rekisteri – tai edes mainintaa – potilaan allekirjoittamasta hoitotahdosta. Niinpä ajauduttiin tilanteeseen, jossa monet suomalaiset olivat kyllä tehneet asianmukaisen ja laillisesti hoitavaa laitosta sitovan asiakirjan, mutta sen olemassaolosta ei välttämättä oltu lainkaan tietoisia. “

 

Eihän toikaan laki ole ollut voimassa kuin… Parikymmentä vuotta?

 

Lopuksi, kyllä. Me tarvitsemme eutanasia-lain. Mutta päättäjät, pliis, YRITTÄKÄÄ nyt edes hoitaa se kunnolla. Onko se liikaa pyydetty? 

Heitän vielä pari linkkiä; jos niiden uskottavuudessa on ongelmia, ole hyvä ja kerro kommenteissa.

 

Eutanasiasta voi tulla saattohoidon korvike – eduskunnalle jätettyyn kansalaisaloitteeseen kätkeytyy vaikeita ongelmia:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005092973.html  

 

Sokea 70-vuotias saa eutanasian itsemurhayritysten jälkeen:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2448611/Blind-Dutch-woman-euthanised-loss-sight.html  

 

Eräs Oregonin lääkäri vastaa kritiikkiin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1070869/

Vammaisjärjestöt vastustavat jyrkästi, lisää linkkejä :D http://www.usatoday.com/story/opinion/2015/10/20/california-physician-assisted-suicide-belgium-netherlands-editorials-debates/74296214/

 

Lisää yksittäistapauksia

https://dredf.org/wp-content/uploads/2015/04/Revised-OR-WA-Abuses.pdf

 

Ja joku random sivusto.

http://euthanasia.com/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Elämän laatu on suhteellista.

Käyttäjän KimmoKnutars kuva
Kimmo Knutars

Onhan se, enkä sinänsä kieltäisi sokeankaan päätöstä kuolla, MUTTA masennuksesta kärsineenä (eihän hoitohenkilöstölle sitä paitse tarvitse totta puhua, jolloin tällaiset vaikutteet voivat jäädä piiloon) pidän järkyttävänä jonkun tilapäisen mielenhäiriön vallassa anottuja, myöntävän päätöksen saaneita eutanasialupia.

Jos lääkäri on asiakaspalvelijana myymässä tuotetta nimeltä kuolema, eikä mitään muuta, on siinä mielestäni ainekset ongelmiin.

Ihmisen sympaattisyys voi myös olla tietyllä tapaa myrkyllistä: jos menisin kunnolla vuodattamaan "elämäntuskaani", on turhan ymmärtävä asenne vain sitä kuolemanhalua edistävä asia: Hei, helkkari lääkärikin sanoo että joo, kyl toi on ihan perusteltua.

Neutraali lääkäri on tietyllä tasolla sen potilaan ohjailtavissa, minkä takia toivonkin että joutuisi puhumaan myös jonkun elämää markkinoivan lääkärin kanssa, jolta löytyy tietoa ja taitoa vaihtoehtoisista ratkaisuista.

Mä nimittäin osaan kuvitella aivan liian hyvin, miten joku viisi vuotta sitten olisin ITSE jollain löyhemmällä laintulkinnalla, siis sellaisella mitä Hollannista nykyään löytyy, saanut luvan kuolla.

Ja mä en halua elää sellaisessa yhteiskunnassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei Oregonissa tehdä eutanasioita, vaan lääkärillä on lupa avustaa itsemurhassa potilaan pyynnöstä. Ei se Suomessakaan varsinaisesti kiellettyä ole, mutta normisto puuttuu.

Käyttäjän KimmoKnutars kuva
Kimmo Knutars

http://www.medicalnewstoday.com/articles/182951.php
Voluntary euthanasia - this is euthanasia conducted with consent. Since 2009 voluntary euthanasia has been legal in Belgium, Luxembourg, The Netherlands, Switzerland, and the states of Oregon (USA) and Washington (USA).

Sekoitin termit ainakin yhdessä kohtaa; samaa tapahtunee mediassa ja tavistenkin mielissä. Pahoittelut siitä!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Avustettu_itsemurha
"Avustetun itsemurhan ja eutanasian välinen ero on se, että eutanasiassa toinen henkilö päättää itsemurhaa toivovan elämän itse."

https://en.wikipedia.org/wiki/Assisted_suicide
"Assisted suicide and euthanasia are sometimes combined under the umbrella term "assisted dying"."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eutanasia
"Eutanasia (kreikkaa, eu-thanatos, hyvä kuolema) eli armokuolema tai kuolinapu--"

VASTEDES puhuessani _kuolinavusta_ tarkoitan eutanasiaa JA/TAI avustettua itsemurhaa.
Ellei jotain sopivampaa kattotermiä ilmaannu.

Toimituksen poiminnat